Tűzveszély az ünnepek alatt

A meghitt karácsonyi ünnepek alatt sem szabad megfeledkeznünk a ránk leselkedő veszélyekről. Felhívjuk figyelmüket az év végi ünnepek jellemző tűz keletkezési okaira, illetve a megelőzés fontos szabályaira.

Az advent egyhónapos időszaka alatt, ahogy telnek a hetek egyre szárazabbak az adventi koszorúk, ugyanakkor a pislákoló gyertyák száma nő. Tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy milyen a koszorú anyaga. Legyen az valódi fenyő, vagy műfenyő egyformán tűzveszélyes.

… Mire érdemes odafigyelni:
A koszorún elhelyezett gyertyák stabilan legyenek rögzítve. Ha könnyen elmozdulnak, vagy eldőlnek, rögzítsük dróttal, vagy ragasztóval azokat.
A gyertyákat nem éghető anyagú tartóban helyezzük a koszorúra.
A koszorút nem éghető, lehetőleg fém tálcán helyezzük el.
Ne tegyük a koszorút éghető anyagra vagy azok alá. (könyvespolc, abrosz, televízió stb.)
A gyertyákat csak felnőtt felügyelete mellett égessük, gyermeket ne hagyjunk felügyelet nélkül a koszorú környezetében.
A gyertyákat ne engedjük teljesen leégni.
Az előírások figyelmen kívül hagyása, a kellő körültekintés nélkül elhelyezett koszorú, a nem megfelelően rögzített gyertya tüzet okozhat.
Ha mindez felügyelet nélkül történik, a tűz akár 8 perc alatt az egész szobára továbbterjedhet.

A karácsony egyik legfontosabb kelléke és szimbóluma a karácsonyfa. Karácsony napján elhelyezzük szobánkban a fenyőfát és felkerülnek rá a látványos díszek, izzósorok. Készenlétbe kerülnek a csillagszórók, esetleg gyertyák. Ahogy telnek a napok, a meleg szobában kiszáradó karácsonyfa egyre tűzveszélyesebbé válik.
Mitől gyulladhat meg a fenyőfa?
Legkönnyebben a fenyőfán égetett gyertyától.
Karácsonyfára csak díszítésként helyezzünk gyertyákat, azokat ne gyújtsuk meg.
A csillagszóró is rejt veszélyt. Ha hozzáér a tűlevelekhez, díszekhez, valamint a szikrázás is okozhat tüzet.
A bevizsgálatlan, hazai forgalmazási engedéllyel nem rendelkező elektromos díszégő-sorok zárlata, elektromos műszaki meghibásodása okozhat gyújtási veszélyt a fenyőfára.
A fenyőfa eldőlése, ledőlése esetén a gyertyák, díszégők ugyancsak meggyújthatják a fát.

Az alapvető tűzvédelmi előírások megszegésével egy élet munkája semmisülhet meg, válhat a tűz martalékává néhány perc alatt. A legnagyobb körültekintés ellenére keletkezhet tűz a lakásunkban, különösen ebben az ünnepi időszakban.
A kezdő tüzek oltásában nagy segítséget nyújthat nagyméretű takaró, tűzoltókészülék, szódásszifon, szénsavas italok. Figyeljünk oda az áramtalanításra.

A mámoros szilveszter napján, de már napokkal előtte is repülnek a csillagszórók, robbannak az illegális petárdák, csillognak, villognak a tüzijátékok. A tüzijátékok felhasználásakor figyeljünk arra, hogy a csillogó, villogó részecskék merre repülnek, azokat ne irányítsuk lakóházak és egyéb épületek fele. A visszahulló égő részecskék éghető anyagra hullva tüzet okozhatnak, megsérthetik a személygépjárművek festését, fényezését.

 

(Tánczos Gyula, önkéntes vértesacsai tűzoltó, bejegyzése a facebookon)

karácsonyfa