Pünkösd 2014

Pünkösdi programok országszerte

Pünkösd a keresztény egyház egyik fő ünnepe. A jellegzetes pünkösdi szokások, mint a királyválasztás, a királynéjárás, a zöldágazás, májusfaállítás, a különböző pünkösdi játékok, mulatságok még a keresztény hagyományokat megelőző gyökerekre utalnak.
Pünkösd fő jelképe a pünkösdi rózsa és védő, oltalmazó erőt tulajdonítottak a zöld ágban életre fakadó erőnek is: nyírfaágat, gyümölcságat vagy bodzát tettek pünkösd­kor a házakra, és az istállókra, hogy távol tartsák az ártó, gonosz szellemeket.

Miről is van szó? Olvasd el cikkünket a Pünkösdről: Pünkösd – “Piros Pünkösd napján mindenek újulnak…”

Szentendrei Skanzen –
Pünkösdi Sokadalom

punkosd-skanzen
Budakalász –
Kalászi Vigasságok

Kalaszi-vigassagok-3
Az idei tematikus bárány évére való tekintettel ezen a rendezvényen is elsősorban a juhtartás, a pásztorkodás és az ezzel kapcsolatos szokások, hagyományok és népművészeti tevékenységek jelennek meg.
Tovább
A gyerekeket mesejáték, táncház, kézműveskedés és egyéb érdekes elfoglaltságok várják. A fesztiválra a belépés díjtalan!
Tovább
Budapest, Hajógyári sziget – Gyerekszigetpunkosd-gyereksziget Tatabánya – Forgórózsa Fesztivál
punkosd-csutri
Idén is rengeteg újdonság és régi kedvenc vár rád a Genereali Gyerek Szigeten! Érdemes válogatni a nagyon gazdag, változatos, érdekes programok között! (A Gyereksziget június mind a négy hétvégéjén várja az érdeklődőket!)
Tovább
A Forgórózsa Fesztiválok célja, hogy a Kárpát-medencében élő magyarság archaikus népi kultúráját bemutassa. Minden egyéb program a fesztiválon kizárólag népi-, népművészeti vonatkozású, a folklór, a tárgyalkotó népművészet témaköreiből. És persze bábszínház, táncház, gyermek népzenei koncert…
Tovább
Pécs – Pünkösdölő a Zsolnay Negyedben
punkosd-zsolnay
Parádfürdő – Pünkösdi Palóc Piac
punkosd-palocpiac
Az egész család jól érzi majd magát a Zsolnay Negyed pünkösdi rendezvényén, melyen bábjáték, foglalkozások, kézművesség, játszókert, sok zene, tánc, gyerekmuzsika vár mindenkire!
Tovább
Vidámpark, ugrálóvár, falujáró szekér, kézművesek bemutatója, jurta, íjászat, lovagi pálya, csatacsillag dobás, dobolás…
Tovább
Eger – Pünkösdi Fesztivál
punkosd-eger
Hajdúszoboszló –
Pünkösdi Sokadalom

punkosd-hajduszoboszlo
Koncertek, hagyományőrző együttesek fellépése, népi ügyességi játékok…
Tovább
A Pünkösdi Sokadalom az alföldi régió legnagyobb néptánc találkozója.
A rendezvénnyel a néptáncot szerető gyerekeknek teremtenek bemutatkozási lehetőséget és olyan közösségi alkalmat, ahol azonos érdeklődésű fiatalok találkozhatnak egymással.
Tovább
Balatongyörök –
Pünkösdi Szezonnyitó Napok
punkosd-balatongyorok
Budapest, Vajdahunyadvár – Kaland-Várpunkosd-kaland-var
Hagyományos pünkösdi rendezvényünkre szeretettel várjuk a családokat és baráti társaságokat. Szombaton családi programok, játszóház, vasárnap szabatéri szentmise, térzene, Balaton koszorúzás, sétahajózás, folklór- és zenés műsorok, májusfa kitáncolás, valamint pünkösdi utcabál ígér kellemes kikapcsolódást. Pünkösd hétfőn a horgászat szerelmesei tehetik próbára szerencséjüket, horgászverseny keretében.
Tovább
A Kaland-Várban mindenki játszhat reggeltől estig. Igazi hétvégi családi program lesz, mert a játékon kívül egyéb programokkal is várják a látogatókat.
Tovább
Budapest, Kőbánya –
Közösségi Vásár és Pünkösdi sokadalom
punkosd-kobanya
Budapest, Óbuda –
Óbudai korok fesztiválja
punkosd-obuda
A vásári napon nagy zöld udvar, programok, fajátékok, táncbemutatók és igazi „bolhapiac-hangulat” várja a résztvevőket és a látogatókat!
Tovább
Egy napra történelem könyvvé változik Óbuda több köztere, utcája, amelyben a látogatók is szereplőkké válhatnak! Jelmezek, bemutatók, vásár, játékok… különböző korok hangulatában!
Tovább
Gyál – Gyáli Utcazenei Fesztivál

punkosd-gyal
Kecel – MeggyfesztiválUntitled-1
Gyál városközpontjában ismét színpadot állítanak. Ugyanis 2014. június 8-án megrendezésre kerül a II. Gyáli Utcazenei Fesztivál.
Tovább
Meggyborverseny, meggymagköpő verseny, csettegőverseny, meggysör, meggyespite, kóstolások, vásárok, kézműves foglalkozások…
Tovább
Pécs – Sétatér fesztiválpunkosd-pecs Tát – Pünkösdi napok

punkosd-tat
Pécs legkedveltebb fesztiválja a szokásos jó hangulattal, több mint 23 borászattal, minőségi vendéglátással, és kézműves termékekkel, gyermek programokkal és játszóházzal a gesztenyefák árnyékában!
Tovább
Szombat és vasárnap napközben a gyerekeket ingyenes játszóutcával és Coca-Cola játékokkal várjuk. Vasárnap a RISKA túró rudi promócióval várja a gyerekeket, este pedig a Jagermaister meglepetésekkel a felnőtteket.
Tovább
Budapest, Bálna – Fröccs és Barbecue Fesztivál – Pünkösdi Vigasságokpunkosd-balna Esztergom – Comedium Corso

punkosd-esztergom
Pünkösdi király választás, utcabál, közös grillezés, gyermekprogramok, Duna parti piknik az egész családnak.
Tovább
Utcaszínház és kortárs művészeti fesztivál a Kis-Duna sétányon. Múzeumok, galériák, kortárs művészek bemutatkozása, óriásbuborék eregetés, kézműves foglalkozás, bőrdíszmű bemutató, agyagérme készítés, csuhézás, nemezelés, gyöngyfűzés…
Tovább
Noszvaj – Pünkösd Noszvajonpunkosd-noszvaj Tihany – Tihanyi Pünkösdi Pálinka Fesztiválpunkosd-tihany
Kemencében sült sütemények készítése és kóstolója, borkóstoló, kézműves foglalkozás kicsiknek és nagyoknak, kézműves kirakodóvásár. Pünkösdi királynéjárás, Tücsökzenekar, táncház, bábszínház…
Tovább
A kulturális, szórakoztató és gyerekprogramok mellett kézműves kirakodóvásár várja a látogatókat.
Tovább
Badacsony – Pünkösdi eljegyzés – Fiatal Művészek Fesztiváljapunkosd-badacsony Pünkösd a Hortobányonpunkosd-hortobagy
A legenda szerint, ha egy szerelmes pár ücsörög egy kicsit a Rózsakövön háttal a Balatonnak, egy éven belül összeházasodnak és boldogan élnek, míg meg nem halnak. Ez a legenda él tovább a pünkösdvasárnapi eljegyzésekben is.
Tovább
Kézműves-foglalkozások, asztali- és népi ügyességi játékok, kézművesvásár, állatmentés, kerékpártúra, pünkösdi királyválasztás.
Tovább
Budapest, Cinkota Tájház – Családi nappunkosd-cinkota Debrecen – Csapókerti Pünkösdi Királyválasztáspunkosd-debrecen-kiraly
Június 9-én Varázsműhely zenevonat, Figurina bábszínház, arcfestés, májusfa készítés, tányéralátét készítés, kemencés ételek, népi játszóház és sok-sok színes program.
Tovább
Ki a legügyesebb ifjú vagy férfi a környéken? Csak az lehet, aki elmúlt 16 esztendős, jeleskedik póznamászásban és egyéb ügyességi próbákon. Ő lesz a pünkösdi király! Jutalma egy hordó sör.
A bátor legények jelentkezését a helyszínen várják!
Egyébiránt pedig zene, tánc, maskarások, játszóházak… BÜFÉ!
Tovább
Siófok – Balatoni szezonnyitópunkosd-siofok punkosd-rozsa
Felvonulás, gyerekműsorok, interaktív foglalkozások, koncertek nyitják az idegenforgalmi szezon kezdetét hirdető eseményt. A négy napos fesztiválon minden korosztály számára kínál szórakoztató programokat.
Tovább
Kellemes barangolást, érdekes élményeket, sok vidám nevetést kívánunk Pünkösdkor is!

A Babamama.info oldalak szerkesztői